Huh hellettä!

  Tänä kesänä lämpötilat ovat kohonneet huimiin lukemiin koko Suomessa. Ulkona jopa varjossa on lämpötila helposti kohonnut jopa 30 asteeseen. Silloin yleensä sisätiloissa, joissa ei juuri ole viilennysmahdollisuutta, on paljon kuumempaa. 
  Tänä kesänä monet lemmikit, myös kissat, ovat kärsineet lievästä nestehukasta aina inhottavaan ripulivaivaan. Monen kissan vatsa menee sekaisin helteellä ja ruokahalu puuttuu. Vanhemmat kissat ja pienet pennut kuuluvat aina riskiryhmään, jolloin tarvittavasta nesteytyksestä on hyvä huolehtia.


Itse asun kaksiossa, kolmikerroksisessa kerrostalossa. Joten kyllä, täälläkin on KUUMA. Tuulettimien ja muiden ilmanviilennysvehkeiden lisäksi ajattelin kertoa muutaman niksin, millä meillä on selvitty kesä ilman suurempia ongelmia.


1. Läpiveto asunnossa

Tämä on aika ilmiselvä keino tuulettaa ja viilentää asuntoa. Aikaisin aamulla tai myöhään illalla ikkunat auki (ja mahdollisesti parvekkeen ovi), jotta asuntoon tulee läpiveto ja viileä ilma pääsee kulkemaan.
HUOM! Jos sinulla ei ole ikkunoissa verkkoja tai parveke ei ole lasitettu/verkotettu, täytyy olla tarkkana. Laita kissa(t) yhteen huoneeseen, jotteivat ne pääse karkaamaan sillä välin kun avaat  ikkunat. Noin 30min yleensä riittää, jotta viileä ilma kulkee asunnon läpi.

2. Vesikupit

Tähän sisältyy kaksi niksiä. Ensinnäkin kannattaa laittaa useampi vesikuppi asuntoon. Jos sinulla on parveke, se on hyvä paikka pitää myös juomapistettä. Vaihda vesi riittävän usein, jotta se houkuttelee kissaa juomaan riittävästi.
* Jos kissa on huonompi juomaan voi nestettä lisätä hieman märkäruokaan. Itse laitan vesikuppiin Nutrisal jauhetta, joka sisältää elektrolyytteja mitkä estävät nestehukan muodostumista ja auttavat ylläpitämään neste-ja suolatasapainoa. Jauhetta riittää teelusikallinen suureen vesikippoon.


(kuva Google)

Jauhetta saa eläinkaupoista ja apteekeista

3. Viileät pyyhkeet

Kovinkaan moni kissa ei nauti pesemisestä, eikä sitä kuulu jatkuvasti tehdäkään. Mutta jos kissasi antaa kastella turkkiansa, se toki viilentää aina. Meillä toinen antaa kastella ja toinen ei. Hyväksi niksiksi olen huomannut, kun kastelee käsipyyhkeen ja laittaa sen pieneen pussiin ja jääkaappiin. Pyyhe sitoo kylmää itseensä ja sen voi asettaa joko kissan päälle tai makuu-alustalle.


4. Jääpalat

Tämä on ollut meidän kesän hittiherkku! Alkujaan tein pennuille näitä, jotta nämä saisivat tarpeeksi nestettä, mutta loppupeleissä meillä söivät näitä niin aikuiset kissat kuin koirakin. Eli sekoitin maksamakkaraa (muukin herkku käy) pienen määrän veden sekaan ja kaadoin sen jääpalamuotteihin. Viileä herkku houkuttelee juomaan ja siitä riittää tekemistä pitkäksi aikaa.

Toisille voi kelvata pelkkä jääpalakin, mutta meillä lisätty
maksamakkara kelpasi paremmin.

4. Jääkallet / viilennyspedit

Kissojen petien alle, esimerkiksi tyynyliinojen sisälle/alle laitettuna ne viilentävät mukavasti. Nykyään eläinkaupat myös myyvät itsestään viilentyviä lemmikkien alustoja, jos ei halua olla koko aikaa vaihtamassa jääkalleja. 


Siinä muutamat helpot niksit, mitä voi kotona kokeilla helpottaakseen karvakavereiden oloa. Jos sinulla on itselläsi muita keinoja, niitä saa ja kannattaa jakaa muillekin :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissan kuolaaminen

Erikoisempia sairauksia - Hyperestesia

Kuukauden rotukissa: Munchkin