Niksejä karvanlähtöön

  Taas on kevät! Itse pidän keväästä, sillä silloin alkaa olla valoisampaa ja Zahiria voi taas alkaa käyttää valjaissa pihalla. Tietenkin, jos ei ole kauhean märkä ilma. Kevät on monen muunkin ihmisen mielestä mieluisaa aikaa, mutta keksin kyllä yhden asian mitä en jää kaipaamaan, kun kevät on ohi: Karvanlähtö.
  Se on kuitenkin täysin normaalia, että kevään tullen eläimet alkavat vaihtaa karvapeitettään. Talvi on melkein ohi ja ilmat lämpiävät, joten miksi pitää tuuheaa turkkia yllä, kun vähemmälläkin pärjää? Harmillista, sillä tämä koskee myös lemmikkejä. Vaikka pidämme ne talvella sisällä lämpimässä, kuuluu asiaan, että nekin kasvattavat paksumman karvapeitteen. Kevään tullen sitten vaihdetaan 'kevyt toppatakkeihin'. Tässä muutamia niksejä, millä minä hillitsen karvanlähtöä kissoiltani tai no, oikeastaan tulen toimeen sen kanssa....


1. Harjaa, harjaa, harjaa....

  Kyllä, kissoja, varsinkin pitkäkarvaisia tulisi harjata päivittäin, mutta keväällä tämä vielä korostuu entisestään. Jopa lyhyempi karvaisilla tuntuu lähtevän karvaa enemmän, kuin koko kissassa näyttäisi sitä olevan. Lyhyempi karvaisiin toimii karstat (ei kauhean piikikkäät), kuten myös pitkäkarvaisiin, mutta metallikammat ja (suureksi suosikikseni) furminatorit ovat käteviä tähän aikaan vuodesta.        Pitkäkarvaisilla kissoille ei aina myöskään pelkkä karsta riitä setvimään takkuja, sillä karsta käy lähinnä päällimmäiset karvat läpi, kun täytyisi saada pohjavillaa myöten kammattua, joten kammat ja furminatorit käyvät tähän hyvin. Eläinkaupoissa myyjät neuvovat millaiset kammat sopivat millaiseen turkkiin....

Furminator ja metallikampa

Karsta
2. Irtokarvan poisto....

  On sanomattakin selvää, että vaikka kuinka kampaisit kissaasi, irtokarvaa tulee aina. Itse teen niin, että kun olen kammannut/harjannut kissan, kostutan käteni hanan alla ja vedän käsiäni kissan kaulasta häntään saakka. Ei koskaan vastakarvaan! Näin kaikki irtokarva, mikä jäisi muuten ilmaan pöllyämään, tarttuu märkiin käsiin. Sen jälkeen saat kaiken ylimääräisen karvan pestyä käsistäsi.

Märillä käsillä vetäminen auttaa keräämään irtokarvaa. Zahirin ilme kertoo
että kohta alkaa vimmattu peseminen kun emäntä sotkee turkin c(:

 
3. Ruoho

  Olen monesti puhunut ruohon tärkeydestä kissalle ja yhä törmään ihmisiin, jotka eivät ymmärrä, että ruohon tarkoitus on puhdistaa suolistoa eli kyllä, kissan kuuluu oksentaa. Tärkeää on kuitenkin, millaista ruohoa kissallesi annat (tässä asiaa ruohosta: http://pawsandwhiskers.blogspot.fi/2014/10/pitaisiko-kissan-antaa-syoda-ruohoa.html). Ruoho auttaa kissaasi puhdistamaan suolistoa, johon kaikki karva on muuten vaarassa jäädä, jos karvanlähtö on runsasta. Kun kissa pesee itseään, se nielee karvaa aina vahingossakin. Ja kun karvaa on suolistossa liikaa, pyrkii kissa oksentamaan karvapallon pihalle.

Itse kasvatan talvisin kissoille joko kauraa tai ohraa.
Muistathan, että rairuoho EI sovi kissalle.


4. Ruoka

  Kissan ruokavalio vaikuttaa paljonkin kissan karvan laatuun ja lähtöön. Jos kissa ei saa tarvittavia ravintoaineita ruuastaan, sen karva on kiillotonta, hilseilevää tai karvaa lähtee paljon. Kun huolehdit kissan kunnollisesta ruokinnasta on puoli työtä jo tehty. Tässä kuitenkin helpotusta karvanlähtöön:

Sekoita laktoositonta kermaviiliä tai ruokakermaa (Huom! Älä käytä rasvatonta tuotetta)
Lisää munanKELTUAINEN ja ripaus rypsiöljyä.
Sekoita.

Koska....
  Kermaviilistä kissa saa kalsiumia, mikä jää yleensä kissalta melko vähiin. Sitä saa vain hyvälaatuisesta kuivamuonasta (Eläinkaupat! Ei marketit!) Laktoosittomana se ei rasita vatsaa ja siitä saatava rasva on hyväksi kissan elimistölle. Huomaa kuitenkin, että jos et ole ennen kissallesi kermaviiliä antanut, se voi aluksi mennä hieman kuralle, koska ei ole tottunut.
  Munankeltuainen on oikein hyvää ravintoa kissalle, jonka kissa hyödyntää 100%. Kananmunanvalkuaista ei kissalle saa antaa kuin kypsennettynä, sillä raakana se sisältämä avidiini tuhoaa biotiinia ja pitkällä aikavälillä se vaikuttaa kissan terveyteen. Kananmunaa ei tarvitse antaa kovin usein, riittää että sekoitat sitä kerman joukkoon silloin tällöin.
  Rypsiöljy auttaa ehkäisemään ummetusta ja saa karvan kiiltämään ja pysymään hyvänä. Tätäkään ei tarvitse lisätä kuin pieni loraus ruokaan.

Tämä on kuitenkin hyvän ruokavalion LISÄ! Eli katsothan, että kissasi saa oikeanlaista ravintoa säännöllisesti.
                                  
Tätä voi antaa kissalle muutaman kerran kuukaudessa, niin kissasi ei kyllästy vaan pitää tätä herkkunaan. Kermaviiliä, johon on sekoitettu kermaa tai punaista maitoa voi antaa useamminkin.

Vasemmalla puolella kanaa ja oikealla puolella kermacocktail :)

Huomaathan....
Jos kissastasi kuitenkin lähtee runsaasti karvaa useammin, kuin vain keväällä ja syksyllä, voi olla että kissasi kärsii silloin kilpirauhasen liikatoiminnasta. On hyvä käyttää kissa eläinlääkärissä, jos näyttää siltä, ettei mikään hillitse karvanlähtöä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissan kuolaaminen

Erikoisempia sairauksia - Hyperestesia

Kuukauden rotukissa: Munchkin