Pica oireyhtymä

Tapasin ensimmäistä kertaa tällaisen tapauksen toisen ensikodin luona. Siellä Oskari niminen kissa söi kaikki pöytäliinat,lakanat ja tyynyjen kärjet. Kirjaimellisesti söi, ei vaan pureskellut tai tuhonnut. Tiedän, että joillakin koirilla on tapana tehdä vastaavaa esimerkiksi kun kärsivät eroahdistuksesta tai ovat muuten vain kyllästyneitä. Mutta vastaavaa en ollut kissalla ennen kuullut. Asiaan perehdyttyäni sain selville, että kyse on kissojen Pica oireyhtymästä. Sitä tavataan enemmän itämaisilla roduilla, mutta silloin tällöin myös muut kissat voivat siitä kärsiä. Onko sinun kissallasi Pica oireyhtymä?


  Pica merkitsee lääketieteessä ruoaksi tarkoittamattomien asioiden syömistä. Vaatteet, villa, muovipussit, narut, johdot yms. Ongelma on yleensä psyykkinen, mutta muut sairaudet voivat myös olla pakko-oireisen käyttäytymisen takana. Niin kuin koirillakin tavaroiden tuhoaminen, kissoilla Pica yleensä liittyy stressiin tai kyllästymiseen. Onko kissa liikaa kotona yksin? Eikö sillä ole tarpeeksi tekemistä? Tarpeeksi leluja? Vai onko taloudessa muita kissoja, joiden takia yksi on stressaantunut? Syitä voi olla monia.

"Oskarilla on pikkumakkarissa pahvilaatikko, jota se saa tuhota mielinmäärin. Pahvin paloja se ei kuitenkaan syö, repii vaan. Samoin jotkut lehdet se tykkää tuhota, mutta niitäkään ei syö. Silloin yleensä se jättää muut tekstiilit rauhaan."


  Oskarilla tämä pakko-oireinen käyttäytyminen ei kuitenkaan johdu stressistä tai tylsistymisestä. Se tulee mainiosti muiden talouden kissojen kanssa toimeen ja leikkii niiden kanssa päivät pitkät. Oskari on kumminkin löytökissa, joka eli pienenä ulkona siskonsa kanssa, odottaen emon tuovan ruokaa milloin minnekin piiloon. Todennäköisesti pennut eivät saaneet tarpeeksi ruokaa tuolloin, jolloin Oskarille kehittyi jonkinlainen psyykkinen ongelma: syödä kaikenlaista kangasta.
  Syitä voivat kuitenkin olla stressin tai tylsistymisen lisäksi hammasongelmat. Ne eivät kuulu Picaan, mutta jos kissa syö jotain syötäväksi kelpaamatonta, kannattaa tarkistaa purukaluston kunto. Myös kuivamuonan puute tai pelkän pehmeän, märkäruuan tarjoaminen voi johtaa siihen, että kissa alkaa nakerrella tavaroita ja tekstiilejä, koska se ei saa hampailleen mitään kunnon pureskeltavaa. Varmista aina, että kissalla on tarjolla KUNNON kuivamuonaa eläinkaupasta (Ei marketeista!).(kuva: Google)

Raaka liha on kissalle loistava ruoka hampaiden kannalta. Possun 
liha on kaikista parhain kalan lisäksi, mitä voit kissalle tarjota.
Leikkaa pieniä suikaleita tassille niin kissa hoitaa loput.


Kuten aina, kun eläin syö jotain syötäväksi kelpaamatonta, sillä on vaaransa. Jos kissa syö esineitä tai tekstiilejä, ne saattavat tukkia suolen ja aiheuttaa hengenvaarallisen tilanteen. Tarkkaile aina lemmikkiäsi, jos huomaat sen syöneen jotakin sopimatonta. Tarvittaessa vie eläin eläinlääkäriin.

Miten sitten voin tehdä asialle?


● Ensimmäinen vaihtoehto on tietenkin poistaa kaikki esineet, joita kissa syö. Jos kissa kumminkin syö lakanoita tai tyynyjen kärkiä tai et syystä tai toisesta voi poistaa kaikkia esineitä, tarjoa tilalle jotakin muuta puuhaa: Oskarin tilanteessa pahvilaatikko tai lehti tarjosivat kissalle muuta tekemistä. Purulelut voivat myös tuoda helpotusta tilanteeseen.
Varmista kumminkin ettei kissa syö myös näitä paloja!
Tarjoa kissalle muutakin ruokaa kuin märkäruokaa. Esimerkiksi raaka liha ja ohra/kaura ruoho ovat hyviä nakertelun kannalta, eikä aiheuta mitään vaivaa kissan syötyä ne.
● Jos taloudessa on monta kissaa, varmista että kaikilla on oma paikka minne vetäytyä, kun haluavat olla rauhassa. Sama pätee vessaan. Taloudessa tulisi olla yhtä monta vessaa, kuin on kissaakin. Asettele vessat myös erilleen toisistaan, jotta kaikki saavat käydä tarpeillaan rauhassa.
Leiki kissasi kanssa! Jos taloudessa on vain yksi kissa, se saattaa tuntea olonsa yksinäiseksi ja näin ollen tylsistyä tai masentua. Leiki kissasi kanssa joka päivä ja keksi sille virikkeitä. Ikkunasta ulos katseleminen on aina mukavaa puuhaa, missä saattaa vierähtää muutamakin tunti. Lelut ja kiipeilypuut ovat myös kivoja paikkoja leikkiä.


Oskari lähettää kaikille blogin lukijoille terveisiä :)Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissan kuolaaminen

Erikoisempia sairauksia - Hyperestesia

Kuukauden rotukissa: Munchkin