FORL eli kissojen hammassyöpymä

  Kissojen hammassyöpymä tarkoittaa siis sitä, että eläimen hampaat alkavat syöpyä sisältäpäin. Syöpymät alkavat kehittyä hammasluussa, kiilteen alla ja jos ne yltävät hammasjuureen saakka, ainoa hoitokeino on hampaan poisto. Sairauden alkuvaiheessa varman diagnoosin saa vain röntgenkuvaamalla kissan hampaat.

   On erittäin tärkeää, että kissan hampaatkin hoidetaan. Yleisimmät hammasvaivat kissoilla ovat hammaskivi ja ientulehdukset ja pahimmassa tapauksessa hammassyöpymät.  Kissat, kuten ihmisetkin, kasvattavat elämänsä aikana kahdet hampaat. Maitohampaat, jotka tulevat kissanpennulla näkyviin noin neliviikkoisena ja vaihtuvat puolen vuoden ikään mennessä pysyviin hampaisiin.
   Kissa on lihansyöjä, jonka hampaat soveltuvat lihan raatelemiseen. Sisäkissalle tarjottu märkäruoka ei riitä antamaan hampaille tarpeeksi haastetta. On hyvä tarjota kissalle välillä raakaa lihaa (esim. possun suikaleet), niin hampaat pääsevät kunnolla töihin. Erittäin tärkeää on myös ostaa kunnollista kuivamuonaa (esimerkiksi Royal Canin Oral Care, joiden nappuloiden muoto ja aineet auttavat vähentämään hammaskiven kerääntymistä).


 (kuva:Google)

 

                                                                Ientulehduksen huomaa kissan punoittavista ikenistä.
                                                                Suu voi olla niin kipeä, että kissa lopettaa syömisen
                                                                                                  kokonaan.  Valitettavasti hammassyöpymien syntyvyyttä ei tiedetä, mutta säännöllinen hampaiden tarkistus ja hoito eläinlääkärillä sekä antamalla kissan hampaille työtä (liha & kuivanappulat) auttavat ehkäisemään hammassyöpymiä. Monesti kissan hampaiden oireillessa, eläin ei pysty syömään kovaa ruokaa, kuten kuivamuonaa vaan on joko syömättä tai syö vain pehmeää ruokaa, sillä suu on todella kipeä. Erilaiset tulehdukset huomaa punoittavista ikenistä. 
  

  "Itse kuulin vastaavanlaisen tarinan eräästä ensikodin kissasta, joka sai uuden ihanan kodin. Kissa oli alkuun terve, mutta pian lopetti syömisen, jolloin omistaja vei kissansa eläinlääkäriin. Tuolloin jo huomattiin muutamassa hampaassa olevan syöpymää, jolloin ne poistettiin. Kissa voi jonkin aikaa silminnähden paremmin, mutta lopetti jälleen syömisen. Tällä kertaa eläinlääkäri kertoi syöpymien levinneen niin laajalle, ettei enää voitu tehdä mitään. Kissa jouduttiin lopettamaan."  

  Valitettavasti kissoille ei ole tekohampaita, vaan ne joutuvat koko elämänsä olemaan samoilla hampailla. Huolehdithan siis kissasi hampaiden terveydestä säännöllisesti.  Hampaiden kuntoon painottavia kuovamuonia löydät eläinkaupoista.


(kuva:Google)
Tuon kissoilleni yleensä RC Oral Care kuivamuonaa, mutta
toki on muitakin hyviä merkkejä, kuten: Hill's Oral Care,
Pro Plan Dental Plus, James Wellbeloved Adult Oral Health yms.
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissan kuolaaminen

Erikoisempia sairauksia - Hyperestesia

Kuukauden rotukissa: Munchkin