Kuukauden rotukissa: Munchkin

Alkuperämaa: Yhdysvallat
Muut nimet: Munchkin Cat

Yleistä
Erittäin lyhytjalkainen
paino: 2,2-4kg


Historiaa

Vuonna 1991 New Yorkin Madison Square Gardenilla esiteltiin outo kissa, jolla oli lyhyet jalat. Se sai heti lempinimet "mäyräkoirakissa" ja "bassetkissa". Samanlaisista kissoista tehtiin havaintoja jo 1930-luvun alussa Englannissa. Tämän päivän Munchkinien esi-isät ovat polveutuneet Blackperrystä, Louisianasta vuonna 1982 löydetystä mustasta kissasta.

"Rotu on saanut nimensä Maiskismaan (Munchkin) asukkaista Flemingin kuulussa elokuvassa Oz-maan velho (1939)"

Luonteenpiirteet

Aktiiviset, eloisat ja leikkisät Munchkinit ovat hyvin sosiaalisia ja ihmisiin kiintyviä. Ne jumaloivat omistajaansa. Ne on helppo pitää siistinä, varsinkin lyhytkarvaiset.

Muuta huomioitavaa !

- Kissan lyhyet jalat eivät vaikeuta kissan liikkuvuutta, ne estävät sitä silti hyppäämästä yhtä korkealle kuin muut kissat!


Lyhyet jalat aikaansaava spontaani mutaatio perustuu
vallitsevaan geeniin.

Kommentit

 1. meillä on kaksi munchkin pentua =) ovat kohta vuoden vanhoja. tiedätkö onko tällä rodulla paljon sairauksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munchkin on erittäin terve rotu, muutamia asioita lukuunottamatta:
   - Munchkin pennut ovat alttiita harvinaiselle selkäsairaudelle (Lordosis), jossa selkärangan lihakset kasvavat lyhyeiksi, jolloin selkäranka ns. 'uppoaa' kehoon. Sairaus vaihtelee lievästä vaikeaan.
   Kuvittelisin myös, että kissan säännöllinen ja terveellinen ruokailu olisi tärkeää, sillä liikalihominen olisi lyhyt jalkaiselle (niin kuin mille tahansa muullekin) erityisen vaarallista.

   Poista
 2. Hei! Meillä on aikeissa hommata munchkin pentu uuteen kotiimme aivan parin kuukauden sisällä kun arki on tasoittunut. Osaatko kertoa kasvattajista tai vaikka facebook ryhmää näille ihanille mäyräkissoille? :D Ja tiedätkö yhtään että minkälaiseen hintahaarukkaan munchkin-pennut menevät?

  VastaaPoista
 3. Hei EmppuMarie!
  Siitä on nyt jokunen aika, kun tutkailin asiaa ja mielestäni suomessa ei ole munchkin rodunkasvattajia kovinkaan montaa (vielä), koska rotua ei ns. 'Hyväksytä suomessa'. Kannattaa katsoa varmuuden vuoksi vielä mm. TICAn sivut. Tästä syystä en myöskään osaa kissan hintaa arvioida.Toivottavasti tästä oli sinulle apua :)

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, lisää munchkineista kiinnostuneita ihmisiä!
  Oletko vielä onnistunut bongaamaan yhtään kasvattajaa mistään päin Suomea? Itsekin olen etsinyt, mutta eipä ole tuottanut tulosta :( Munchkin olisi meille unelmakissa (etenkin corgin omistajina) ja surettaa kun en ole vielä yhtään pentuilmoitusta löytänyt.

  VastaaPoista
 5. Hei!

  Edelleen hiljaista tämän rodun suunnalta. Tosiaan kannattaa seurailla TICAn sivuja, josko sinne ilmestyisi infoa rodusta ja kasvattaista :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissan kuolaaminen

Erikoisempia sairauksia - Hyperestesia