Helge♥

Olin heinäkuussa toisen kissaihmisen, Annelin, kanssa pyydystämässä kolmea kissanpentua Valkeakosken Rautian pihasta. Pennut olivat ilmestyneet sinne aivan yllättäen ja henkilökunta ruokki niitä ja ilmoitti lopulta meille. Pennut eivät olleet villikissoja, mutta kovin arkoja kumminkin. Epäilimmekin, että joku oli hoitanut niitä jonkin aikaa ja sitten jättänyt oman onnensa nojaan. Saimme lopulta pennut kiinni yksitellen, ja tämä on kertomus yhdestä heistä; Helgestä.

Helge tuli Annelille 3.8.2015. Alkuun Helge olikin arka, mutta paljastui kumminkin veljiänsä rohkeammaksi ja myöhemmin myös isommaksi. Kävin Annelilla usein ja Helge olikin aluksi ainoa veljeksistä, joka antoi koskea. Myöhemmin sain myös ottaa Helgen syliin.

   Poikia oli ihana aina mennä katsomaan. Ne leikkivät yhdessä, juoksivat laserin perässä ja nukkuivat kylkikyljessä. Mietinkin usein, että miksi joku oli ne hylännyt. Veljekset kasvoivat ja Helgestä näytti tulleen isoin ja vahvin. Kunnes koitti aika viedä pojat rokotukseen ja leikkaukseen.
   Itse en eläinlääkärissä ollut mukana, mutta kaikki meni kuulemma hyvin. Pojat nukutettiin, leikattiin ja lopuksi annettiin rokotus. Anneli lähti kuskaamaan poikia takaisin kotiin, heidän yhä nukkuessa. Me emme yleensä halua, että kissoille annetaan herätyspiikki eläinlääkärissä. Monelle kissalle se aiheuttaa monen päivän kestävää sekavaa oloa, niin kuin eivät olisi unessa mutta eivät hereilläkään. Joskus jopa jatkuvaa oksentelua. Parempi, kun nukkuvat aineen pois elimistöstään ja heräävät virkeinä. Yleensä heräävätkin aina samana iltana.
   Anneli kävi katsomassa poikia vähän väliä, varmisti että hengittävät ja jos sattuivat pissaamaan alleen, niin kuin nukutuksen aikana yleensä käy, putsaamaan jäljet. Toisella kertaa Annelin käydessä katsomassa poikia, hän huomasi ettei Helgen rintakehä enää kohoillut, niin kuin se oli 15 minuuttia sitten tehnyt. Vieressä makaava Heikki hengitteli rauhassa ja oli yhä unessa. Anneli varmisti tämän hengitystiet ja koitti hieroa kissaa, sillä Helgen ruumis oli muuttunut jäykäksi....Tuloksetta. Helge nukkui pois 3.9. alkuillasta.
   Kävin samana iltana Annelin luona ja näin Helgen pienessä pehmustetussa kopassa. Ruumis oli jo kylmennyt ja muuttunut hyvin jäykäksi. Kuinka Helge, joka oli pentueesta suurin ja vahvin, saattoi menehtyä näin? Seuraavana päivänä Anneli vei Helgen samalle eläinlääkärille, joka avaamalla ruumiin varmistaisi kuolinsyyn.
   Saimme tietää, että Helgen keuhkot olivat täyttyneet nesteellä ja näyttäneet avauksessa oudolta lääkärin mielestä. Todennäköisesti siis nukutusaine ja rokote yhdessä olivat liikaa Helgen sydämelle. Tämä on valitettava vaiva, mihin kissoja aina silloin tällöin menee eikä sitä voi tietää mitenkään etukäteen tai päältä päin. Rokote ja nukutusaine ovat yhdessä melkoinen pläjäys kissan sydämelle, jos se ei ole normaalin tapaan terve. Onneksi kuitenkin näitä tapahtuu harvoin. Helge nukkui rauhassa pois, ilman kipuja ja eli viimeiset päivänsä Annelin luona onnellisena: ruokaa tuli koko ajan, sai nukkua sisällä lämpimässä, sai silityksiä ja paijauksia ja veli oli lähellä koko tuon ajan. Ja sekös se on tärkeintä kissalle.

Helgen muistolle ♥
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissan kuolaaminen

Erikoisempia sairauksia - Hyperestesia

Kuukauden rotukissa: Munchkin