Kissan ravintoaineet

   Tärkeintä kissan ruokinnassa on muistaa, että kissa on ehdoton lihansyöjä.  Kissan ruuassa tulee olla arginiinia (välttämätön aminohappo). Toinen tärkeä aminohappo on tauriini, sillä kissoilla on rajoittunut kyky muodostaa sitä elimistössään. Tauriinia on riittävästi vain eläinperäisessä ravinnossa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kissan ravinnossa täytyy olla riittävästi eläinperäisiä rasvoja, mikä on kissalle välttämätöntä.
     
"kissa ei siedä runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ravintoa. Esimerkiksi sokerit ovat hiilihydraatteja. Kissa ei pysty syntetisoimaan beetakaroteenista A- vitamiinia, jota sen on saatava se eläinperäisestä ruoasta."

Erityisen tärkeitä kissalle ovat oikeat rasvat ja valkuaisaineet, eli proteiinit. Tämän lisäksi kissan on myös saatava vitamiineja ja kivennäisaineet. KISSA EI VÄLTTÄMÄTTÄ TARVITSE HIILIHYDRAATTEJA RAVINNOSSAAN! Huonolaatuinen ravinto heijastuu puutostiloina, jotka saattavat olla selkeästi näkyviä, esimerkiksi iho-ongelmat, tai piilevinä, jolloin tiettyjen ravintoaineiden puuttuminen voi liittyä puolustuskyvyn heikkenemiseen.

Tässä muutamia tärkeitä ravintoaineita:

A vitamiini
 A-vitamiini on näkökyvylle tärkeä vitamiini ja sen puutos voi heikentää hämäränäköä tai kuivattaa sidekalvoa. A-vitamiini on tärkeää myös iholle ja lisääntymisterveydelle.

E vitamiini
Etenkin vanhalle kissalle E-vitamiini on tarpeen. Se vahvistaa sydäntä, verisuonia, parantaa immuunisysteemiä, hidastaa vanhenemista sekä tehostaa toisten mineraalien ja vitamiinien toimintaa. 

D vitamiini
Kissa tarvitsee D-vitamiinia luutumiselle ja luuston terveelle kasvulle. Jos sitä puuttuu ruokavaliosta kasvuikäiseltä kissalta, voi se johtaa luuston epämuodostumiseen tai heikkouteen vanhemmalla iällä.

Tauriini
  • Edistää aineenvaihduntaa
  • Silmiä suojaava vaikutus
  • Suojaa sydämen toimintaa
  • Parantaa immuunijärjestelmää
  • Parantaa ihon ja turkin kuntoa

(kuva: Google)
Kissa saa huonolaatuisesta ruuasta vain ylimääräistä energiaa, minkä
se saattaa purkaa huonona käytöksenä: repimällä huonekaluja, jatkuvalla
säntäilyllä yms.

  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissan kuolaaminen

Erikoisempia sairauksia - Hyperestesia

Kuukauden rotukissa: Munchkin