Erikoisempia sairauksia - Hyperestesia

  Oletko kiinnittänyt huomiota kissasi käyttäytymiseen? Jokainen kissa saa joskus ns. hepuleita, mutta pakonomainen turkin nuoleminen, ihon nykiminen ja jatkuva säntäily ees taas voivat olla merkki jostakin vakavemmasta.

  Hyperestesia on hermostollinen sairaus, jossa kissa on erityisen herkkä joillekin ärsykkeille (ääni,haju, kosketus). Kissa alkaa käyttäytyä yhtäkkiä oudosti, nuolla turkkiaan, viuhtomaan häntäänsä tai juoksemaan ympyrää.Taudilla voi olla monta aiheuttajaa.

" Kissa käyttäytyy niin kuin sen oma elimistö hyökkäisi sitä vastaan."

  Vaikka hyperestia on vähemmän tunnettu sairaus, sitä kuitenkin esiintyy melko useasti kissoilla. Taudilla tosiaan voi olla monta aiheuttajaa ja siksi eläinlääkärit eivät yleensä diagnosoi tautia heti hyperestiaksi. Kissoilla esimerkiksi korkea kuumekin voi aiheuttaa nykimistä.
  
  Vaivaan on olemassa lääkitys, mutta sitä ei yleensä määrätä ellei kissalla ole päivässä kymmeniä kohtauksia ja se selvästi kärsii niistä. Sen sijaan kannattaisi ensin tarkastella kissan ympäristöä ja merkata jokainen kohtaus ylös. Oudon käyttäytymisen laukaisee yleensä jokin ärsyke. Poistamalla ärsykkeen, kohtaukset vähenevät.  Ravitseva ja riittävä kissanruoka on myös tärkeää. Kissa on rutiinieläin, eli ruokailut pitäisi tapahtua suurinpiirtein samoihin aikoihin joka päivä.

  Hyperestesia ei näyttäisi olevan kissalle hengenvaarallinen, lähinnä vain epämukava vaiva. Jos kissallasi on silloin tällöin kohtauksia, ei kannata huolestua. Ärsykkeitä kannattaa silti aina tarkkailla - jos sattuisit huomaamaan mikä kohtauksen aiheuttaa. Valitettavasti hyperestesiaa ei voida parantaa. 

(kuva: Google)

Turkin pakonomainen peseminen voi olla yksi hyperestesian oire.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissan kuolaaminen

Kuukauden rotukissa: Munchkin