Voiko kissakin olla stressaantunut?

Helppoon kysymykseen helppo vastaus: kyllä voi. Monet ihmiset pitävät kissaa helppona lemmikkinä, kun sen perustarpeista huolehditaan. Toki tämäkin on omalla tavallaan totta, mutta kissakin tarvitsee virikkeitä elämäänsä. Itse aina toitotan kaikille siitä, kuinka kissan ei pitäisi (eikä lain mukaan saisi!)juosta ulkona yksin, niin seuraava kysymys onkin sitten "eikös silloin kissan elämä ole aika tylsää, kun joutuu olemaan vain sisällä?". Henkensä edestä taisteleminen ja tylsistyminen ovat kuitenkin kaksi eri asiaa ja ulkona kissa stressaa paljon enemmän.

Tässä muutamia helppoja niksejä, jotka varmistamalla voit ehkäistä sisäkissan stressiä. Jos kissasi kuitenkin on jatkuvasti apaattinen tai osoittaa muita masennuksen/stressin merkkejä, käänny eläinlääkärin puoleen, sillä kissa saattaa olla esimerkiksi sairas.


1. Huolehdi kissan perustarpeista! Ruokaa tarjolla (myöskin kuivamuonaa), puhdasta vettä sekä siisti vessa. Jokaisella kissalla tulisi olla ainakin yksi paikka, jossa se saisi olla rauhassa muilta kissoilta.
2. Riittävästi paikkoja, mitä raapia/ minne hyppiä. Sanon aina, että kissa ei ole semmoisten ihmisten lemmikki, jotka haluavat pitää kaikkea tilpehööriä esillä. Tällä tarkoitan, että kissaa ei ole luotu elämään vain lattiatasolla, vaan sen on päästävä välillä korkeammalle tarkkailemaan ympäristöään. Kaikki helposti särkyvä kannattaa siis suosiolla jättää kauppaan. Muutama raapimapuu, jotka ovat sopivalla korkeudella ovat kissoille mieluisia.
3. Edelliseen kohtaan viitaten, mahdollista kissallesi pääsy ikkunalaudalle. Sisäkissat eivät kaipaa aina ulos pääsemistä, mutta ne katselevat mielellään ulos ikkunasta tai verkotetulta/lasitetulta parvekkeelta. Useammankin tunnin.
4. Käytä kissaa valjaissa ulkona. Kaikki kissat eivät tähän suostu, joten monesti 3 kohdan toteuttaminen riittää. Jos kissasi pitää ulkona valjaissa liikkumisesta, se on hyvää yhteistä puuhaa. Monesti ulkona liikkumisen jälkeen, kissa on purkanut innostuksensa ja käykin levolle.
5. Leiki kissasi kanssa. Ehkä yksinkertaisin tapa antaa kissalle virikkeitä on hankkia leluja. Hiiret, pallot, nauhat ja kulkuset herättävät eläimen saalistusvietit ja hupia riittää taas. Jotkut kissat pitävät enemmän itsekseen leikkimisestä ja toisia täytyy leikittää. Leikittäminen illalla ennen nukkumaan menoa takaa yleensä rauhalliset yöunet omistajallekin.
6. Hanki useampi vessa tai muuta niiden paikkaa. Jos kissoja on useampi, täytyy vessojakin olla. Jos vessat taas ovat vierekkäin, toinen kissa saattaa stressata käyntiä asioillaan, jos toinenkin on tulossa tekemään samoin. Muuta siis vessojen paikkaa kokonaan eri huoneisiin.

(Kuva: google)Kissa voi stressata myös muutoksista. Esimerkiksi toisen kissan tulosta tai muutosta uuteen kotiin. Toimimalla edellisten ohjeiden mukaan voit kuitenkin helpottaa kissan oloa. Kirjoitan toisessa tekstissä enemmän kissan ongelmakäyttäytymisestä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissan kuolaaminen

Erikoisempia sairauksia - Hyperestesia

Kuukauden rotukissa: Munchkin