Kissalla akne?

Niin oudolta kuin se kuulostaakin, kyllä, kissoillakin voi olla akne. Meillä ihmisillä se puhkeaa yleensä teini-iässä, hormoonien alkaessa hyrrätä ja samoin voi käydä kissallakin. En itse ollut kuullut asiasta yhtään mitään, ennen kuin Zahirin leukaan alkoi ilmestyä mustia pilkkuja. Jotenpa ajattelin jakaa kuulemani/lukemani tiedon asiasta tänne :)

Oireet

Yleisin oire kissa aknessa on leukaan ilmestyvät, pienet mustat pisteet. Jos kissa on musta väriltään, näitä voi olla kovin vaikea erottaa. Mustat pisteet ovat karvojen juuressa ja niitä on paljon. Jos karvoja silittää, mustat pilkut rapiseva pois. Kissa saattaa myös raapia leukaa, jos iho kutiaa kamalasti. (Silloin eläinlääkäriin!)

Hoito

Akne kohtaa neuvottiin monessa paikassa puhdistamaan esimerkiksi miedolla desinfiointiaineella. Jos iho ei ala parantua viikon kuluessa, vie kissa lääkäriin. Lääkäri määrää antibioottikuurin. Akne ei ole millään tavalla tarttuvaa. Kaikesta lukemastani päätellen tämä on hyvinkin yleinen vaiva kissoilla. Mitään hengenhätää ei siis ole, mutta lääkitys olisi hyvä hankkia mikäli vaiva ei häviä hoidosta huolimatta.

HUOM!

Joskus aknen kaltaista ihottumaa saattaa tulla kissoille myös muovisista ruokakipoista, kalasta tai stressistä. Tämän vuoksi onkin hyvä käyttää kissalla keraamisia, lasisia tai ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kippoja sekä jättää kala vähäksi aikaa pois sekä poistaa stressitekijät.


Mustat pilkut leuassa ovat tavallisin oire aknessa.
(kuva: Google)

Kommentit

  1. Hyvä kun kirjotit tästä! Meidän napilla sama juttu, mustia pilkkuja leuassa. ollaan ihmetelty jo kauan mitä ne on ja yritetty putsata. ei siis mitään hätää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissa-akne on hyvin tavallinen vaiva kissoilla. Sitä ei vain aina tule huomattua, ennenkö pahimmassa tapauksessa kissa raapii paikkaa, joka tulehtuu lopulta. Hyvä että tekstistä oli apua :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissan kuolaaminen

Erikoisempia sairauksia - Hyperestesia

Kuukauden rotukissa: Munchkin