Allergia


Joskus kun ensikodeilta haetaan uutta perheenjäsentä huomataankin hetken päästä, että silmiä kutittaa ja nenä vuotaa jatkuvasti. Silloin tietää olevansa allerginen eläimille tai tarkemmin sanottuna eläinpölylle.
Vaikka luulisi, että allergian aiheuttaa eläinten jatkuva karvanlähtö, syy on itseasiassa hilse, mitä eläinten ihosta lähtee. (Syy voi myös olla sylki, uloste tai virtsa).

Tiedän monta ihmistä, joilla on astmaa tai allergiaa, mutta pitävät silti yhtä kissaa tai koiraa. Allergiat ja niiden aiheuttamat oireet vaihtelevat eri ihmisillä. Kotia esimerkiksi kannattaa siivota tarpeeksi usein, mikä voi auttaa oireiden kanssa. Jos et huomaa mitään eroa entiseen, pitääkin miettiä kannattaako lemmikkiä edes ottaa itselleen.

Ihmiset soittelevat ja kyselevät innoissaan kissoista, mutta olisi toivottavaa, että jos on pientäkin aihetta tai epäilystä allergiasta, kannattaisi mennä ensin allergiatesteihin. Näin vältytään kissojen roudaamiselta edes takaisin paikasta toiseen.

Ei ole varsinaisesti olemassa kissarotua, mikä ei allergisoi ollenkaan, mutta rodut kuten devon rex, cornish rex ja sfinx ovat ääripäitä eli rotuja, joita allergiset ihmiset joko sietävät tai oireilevat juuri pahimmiten. Yleensä, jos oireet ovat hengityselimistössä (allerginen nuha, astma), silmissä (silmäluomien ja silmän sidekalvon reaktiot) tai ihossa (kosketusallergia) johtuvat ne kissan allergeeneistä.

Jos sinulla on joskus ollut näitä oireita tai sinulla on todettu allergiaa, on vain ajankysymys, koska se puhkeaa jos/kun aiot hankkia eläimen taloon. Ei siis ole mitään järkeä ottaa "kokeeksi" itselleen lemmikkiä, jos on ollut oireita aiemmin. Mieluummin pyydät ystävältä tai perheeltä kissaa hoitoon, jos haluat tietää onko syytä mennä testeihin. (HUOM: hankittuaan eläimen taloon, kestää tovinkin ennenkuin altistuu eläinpölylle. Ei siis välttämättä ilmene oireita esim. kahden päivän sisällä, mutta saatat silti olla allerginen eläimille)

Eläinallergia tulee useimmiten ilmi allergiatestin avulla (iho- tai veritesti).
Sanotaan, että allergiset ihmiset joko sietävät cornish ja devon rexiä sekä sfinxiä TAI
saavat juuri näistä roduista pahimmat oireet. Joka tapauksessa ei ole olemassa kissarotua
joka ei olisi hypoallergeeninen.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissan kuolaaminen

Erikoisempia sairauksia - Hyperestesia

Kuukauden rotukissa: Munchkin