Usein kysyttyä

Minulta kysytään erilaisia kysymyksiä kissoihin liittyen, tässä muutama yleinen kysymys :)

Kannattaako vanhalle kissalle hankkia kissakaveria?
Riippuu tietenkin ihan kissasta, jos kissasi näyttää kovasti kaipaavan kaveriaan, voi sille hankkia toisen kissan kaveriksi. Yleensä kuitenkin, mitä vanhempi kissa, sitä mieluummin se on yksin. Vanhat kissat nukkuvat paljon, eivätkä riehu enää niin paljoa kuin nuoremmat, joten yleensä ne pitävät rauhallisesta paikasta olla.

Ovatko marketin kissan kuivamuonat yhtä hyviä kuin eläinkaupan?
EIVÄT. Marketin kuivamuonat sisältävät paljon viljaa, millä kissa ei tee yhtään mitään. Myös kaikki lihapuoli, mitä kuivamuonassa on, on alhaisinta laatuaan (Esim. nokkia, sorkkia, luita, höyheniä) Sekä tietenkin marketin kuivamuonassa on väriaineita. Ei kissaa kiinnosta onko sen ruoka vihreän vai keltaisen väristä. On myös todettu, että jos leikattu poikakissa syö koko ikänsä huonoa kuivamuonaa, sen mahdollisuus sairastua virtsakiviin kasvaa huomattavasti. Ja se on kivulias vaiva!

Voinko antaa kissalleni kermaviiliä?Entä maitoa?
Voit. Suosittelen itsekin kermaviiliä tai kermaa, jos kissan vatsa ei siitä sekaisin mene. Huomaathan, että kannattaa kuitenkin antaa kokonaan LAKTOOSITTOMIA maitotuotteita. Samoin rasvaisia tuotteita. Ei siis mitään kevyt maitoa tai kevyt ruokakermaa. Kissa saa tällaisesta ruuasta paljon proteiinia ja kalsiumia.

Jos annan kissalle esim. Jauhelihaa, täytyykö se ensin paistaa?
Ei tarvitse. Jauhelihan (toisin kuin järvikalan) voi antaa raakanakin. Itselläni kissat syövät mielummin raakaa jauhelihaa, kuin paistettua. Toki, jos kissa sitä syö paistettuna, saa sen niinkin antaa. Kun ostat jauhelihaa, osta mielummin SIKA-nautaa, sillä sianlihassa on enemmän kissalle hyödyllistä rasvaa.

Haittaako jos kissa syö kissanminttua?
Ei, ellei tuotteessa erikseen mainita sen syömistä? (tällaista en kyllä ole vielä nähnyt). Kissanminttu, jota suihkutetaan tai hierotaan leluihin ei sisällä mitään myrkyllistä ainetta. Kissa useasti nuolee ja pyörii paikkassa, jossa kissanminttua on, joten sen varaan on myös laskettu sen mahdollinen syöminenkin. Tarkoitus ei kuitenkaan ole sitä kissalle ruuaksi antaa.

Pitääkö kissan kynsiä leikata?
Ulkokissan ei pidä, eikä saisikaan. Sisäkissalla on yleensä paikka, jota se käy raapimassa, mutta ainakin minä siitä huolimatta leikkaan kissani kynnet, sillä ne kasvavat aika vauhtia. Kissan kynsien leikkaaminen tarkoittaa lähinnä kynnen terävimmän pään poistoa. Omasta mielestäni tähän hommaan parhaimmat välineet ovat kynsileikkurit. Kissa kannattaa totuttaa kynsien leikkuuseen jo pentuna.

Miksi kissani yrittää ”peittää” ruokaansa?
Todennäköisesti se ei pidä siitä. Ainakaan sillä hetkellä. Oma kissani Zahir ilmaisee mielipiteensä useasti kuopimalla ruokakupillaan, jos siinä ei ole juuri sitä herkkua mitä neiti silloin haluaisi syödä. Ei kannata kuitenkaan menettää hermojaan tähän tapaan tai vaihtaa ruokaa samantien. Kissat ovat välillä kuin lapsia: En syö!

Ajan kanssa opit huomaamaan, mistä ruuasta kissasi pitää. Ja vaikka yhdellä hetkellä kissa kuopiikin kuppiaan niin toisella se syö sitä samaa ruokaa täysin tyytyväisenä.


Kissat ovat omaperäisiä olentoja.
Niistä oppii paljon jo pelkästään niitä seuraamalla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissan kuolaaminen

Erikoisempia sairauksia - Hyperestesia

Kuukauden rotukissa: Munchkin