Pitäisikö kissan antaa syödä ruohoa?

  Kyllä. Kissan elimistöön monesti jää karvoja, kun kissa pesee itseään. Pahimmassa tapauksessa karvat aiheuttavat suoleen tukoksen ja kissa sairastuu. Monet ovat varmasti nähneet kissansa kakovan, eli yskivän äänekkäästi. Ainahan karvat eivät aiheuta tukosta, mutta pitkällä aikavälillä se on hyvinkin mahdollista.

 Yleensä ulkoileva kissa tietää kyllä, mitä syödä ulkoa. Harvemmin omistaja pystyykään kontroloimaan kaikkea mitä kissa ulkoa syö, jos ei mukana kulje. Sisäkissoille voi ulkoa tuoda mm. Juolavehnää tai timoteitä. Huomaa kuitenkin, että esimerkiksi juolavehnä muuttuu kasvaessa sitkeäksi ja karheaksi. Parasta ruoho on, kun se on juuri alkanut kasvaa ja on pehmeää. Mitään ruohoja tai heiniä, joista voi saada haavoja ei kissalle saa antaa!

  Sitten kun alkavat kylmät ilmat, eikä ruohoja saa enää ulkoa, kannattaa laittaa kasvamaan ohraa tai kauraa. Ohra ja kaura ovat aina pehmeää ruohoa ja kissat tuntuvat pitävän niiden mausta. Rairuohoa ei kannata kissalle antaa, sillä se on melko sitkeä. Jos kissalla ei ole ns. omaa syötävää ruohoa, se voi hyvinkin tuhota huonekasveja. Joko syömällä tai nyppimällä niitä.

  Ja nyt päästään siihen asian ytimeen: Kyllä, kissa siis useasti oksentaa syötyään ruohoa, mutta se onkin ruohon syömisen pääpointti. Eli ruohon kuuluukin saada kissa välillä puklailemaan, sillä silloin suoli puhdistuu karvoista ja mahdollisista muista haitta-aineista. Paljon pahempi paha on se, että kissa yrittää ja yrittää kakoa karvapalloa ulos, mutta se on niin tiukassa kiinni, ettei se tule enää yskimällä pihalle. Silloin on vaaratilanne jos suoli tukkiutuu kokonaan.

  Jotkut ihmiset syöttävät kissalle säännöllisin ajoin parafiiniöljyä. Se on öljyä, joka menee elimistön läpi aukaisten tukokset (mikäli eivät ole pahimpia mahdollisia). Itse kuitenkin käytän parafiiniöljyä vasta sitten, kun kissa ei selvästikään käy astialla tai syö mitään. Öljyä ei ole tarkoitettu annettavaksi jatkuvasti, mutta on hyvä olla olemassa kaiken varalle. Liian isollä määrällä öljyä se tulee vain läpi kissan peräpäästä eikä aukaise mitään.

  Tästä syystä kannattaa antaa kissalle ruohoa syötäväksi. Joko kauraa tai ohraa (kun se on kasvanut tarpeeksi pitkäksi, muuten kissa vain tyytyy tonkimaan multaa) tai juolavehnää ja timoteita, silloin kun niitä ulkoa saa.
  Kauraa ja ohraa saa sekapusseissa esim. linnuille TAI voit ostaa ihan kissanruoho (joka on siis ohraruohoa) nimellä olevaa ruohoa eläinkaupasta. Kauralla ja ohralla kestää n. viikko kasvaa täyteen mittaansa.

Kuvassa hoitolapset Vieno, Bilbo ja Valma syövät ohraa nyt kun se on kasvanut tarpeeksi pitkäksi.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissan kuolaaminen

Erikoisempia sairauksia - Hyperestesia

Kuukauden rotukissa: Munchkin